28.3.2017

Shareware-huijauspalkintoja – miten pelimedian puolella?



Blogiteksti julkaistiin alkujaan 22.8.2007.
Eräs bloggeri ihmetteli miten erilaiset verkossa toimivat softasaitit mahtavatkaan jakaa palkintoja erilaisille shareware-ohjelmille ja suoritti pienen testin. Veikkonen laittoi softasaiteille jakeluun ohjelman, jonka kuvaus ja kuvakaappauskin julistivat suoraan ettei kyseessä ole ohjelma eikä mikään. Ja silti sadat saitit ottivat ohjelman sivuilleen jakoon – ja sitäkin tärkeämmin jakoivat ohjelmalle viittä tähteä. "Mahtiohjelma! Cool! Hyvä softa!"
Eli monet saitit eivät tarkista lainkaan jakamiaan ohjelmia ja jakavat laatupalkintoja täysin sokkona.
Tästä voi vetää jonkinlaisen vertauksen myös pelimaailmaan. Oletteko koskaan miettineet, että mistä ne pelien kansissa olevat kehutekstit ovat peräisin? Pelien pakkauksethan tehdään kaaaauan ennen pelien saapumista kauppojen hyllyille. Monistus ja pakkaus vaatii aikansa, niin myös kansien taittaminen ja hyväksyntä.
Pelialalla tilataankin usein tunnetuilta medioilta positiivisia lausuntoja pelien kanteen painettavaksi, joskus jopa niin ettei media ole peliä välttämättä nähnytkään. Joskus peli annetaan jollekulle arvosteltavaksi niin aikaisin, että lausunto ehtii varmasti pelin kansiin ja mainoksiin. Tämän todellisuudessa keskeneräisen version arvostelulla ja kehukommentin käytöllä lehti saa jutun julki ensimmäisenä. Erilaisia lehmänkauppoja harrastetaan varsin laajalti, joten kannattaa aina harrastaa mediakriittisyyttä.
Toisaalta, olisihan se kiva jos mekin saisimme jotain tilillemme joka kerta, kun joku innostuu  syyttämään uutisiamme tai arvostelujamme ostetuiksi mainoksiksi.
Lue alkuperäinen juttu: Thesoftware awards scam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti