8.8.2018

Palautetta palautteesta - elokuu 2010

Julkaistu alkujaan 30.8.2010.
Näin kesän taittuessa kohti loppuaan ja lomien loppumisen kunniaksi vastauksia elokuisiin lukijakysymyksiin ja palautteeseen.

"Vielä kiitokset onnistuneesta E3 paketista. Aikaisemmin ollut pientä kankeutta havaittavissa näissä isoissa tapahtumissa, mutta mielestäni nyt kyllä tuli varmasti kaikille jotakin. Krediitit myöskin palautteen vastaanottamisesta ja siihen vastaamisesta, esimerkiksi tuo Singularity olisi mennyt täysin ohi jos ette olisi jonkun lukijan pyyntöön tarttuneet."  -Lagaaja

E3-messut vaikuttivat tekevän niin voimakasta comebackia useamman vuoden taantuman jälkeen, että todellakin päätimme panostaa sen seuraamiseen poikkeuksellisen huolellisesti. eDomen tiimistä kolme jamppaa teki ylipitkää päivää seuraten tapahtumaa tarkasti, hieman erilaisilla roolituksilla. Lisäksi muutama avustaja auttoi hurjasti, esimerkiksi Antti Mutta kukkui hereillä aamuyöstä, katsoi tapahtumia omasta vinkkelistään ja kirjoitti uusia aiheista, jotka eivät olleet vielä tulleet käsitellyiksi. Hirvittävä urakkahan tuo oli eikä moista pysty tekemään vuodessa useampaa kertaa, mutta suurkiitokset kiitoksista - meillekin jäi urakasta hyvä maku suuhun. Tuntui, että onnistuimme saamaan paljon aikaan.

Palautetta yritetään seurata, mutta sen hajaantuminen uutiskommentteihin tekee siitä haastavaa. Varmimmin palaute ja toiveet osuvat silmään, kun ne lähetetään sähköpostitse toimituksen osoitteeseen. Tai jos kyse ei ole jostain akuutimmasta, niin lähetetään näiden palautekoosteiden kautta. Lukijoiden pyynnöt ja vinkit kyllä huomioidaan aina, niiden perusteella on moni uutinen ja arvostelu syntynyt. Tai jokin arvosteltava peli noussut prioriteettilistalla ylöspäin.

"Yksi mukava juttu olisi saada jokin pieni pelistudio wiki / vastaava tänne edomen alle, kun aika paljon tuntuu tulevan eri studioista nykyään teillä uutisia. Olisi helppo sitten uutiseen iskeä linkki kyseiseen "wikiin", josta löytyisi parin rivin mittainen briiffi ja linkit kaikkiin kyseistä firmaa koskeviin uutisiin."  -Lagaaja

Wiki-tyylinen lista on hyvä idea, kunhan se olisi vielä yhdistetty automaattisesti laajempaan kokonaisuuteen. Tämäntyylinen tekniikka oli itse asiassa tietääkseni työn alla aikoinaan, mutta se ei ehtinyt valmistua eikä siten tulla tuotantoon. Kunhan syksyn mittaan ehdimme toteuttaa tällä hetkellä työn alla olevia Plazan ja eDomen päivityksiä, niin otanpa ideasi esille palaverissa. Selvitetään millaiset toteuttamismahdollisuudet sille olisi.

Nythän hieman tämäntyylisesti uutisissa ja artikkeleissa on asiasanoja, joista voit klikata esimerkiksi pelikehittäjän nimeä. Tällöin näet kaikki tuoreehkot (eli viime joulukuun jälkeen kirjoitetut) jutut, jotka on merkitty liittyväksi kyseiseen firmaan.

"Jonnin verran olen miettiny sekä ihmetellyt pelialan työnantajien etiikkaa/moraalia.Teidän uutisissa on viimeaikoina ollut monta juttua, kuinka studiolta X potkitaan n kpl ihmistä pihalle. Ja kyseessä on ollut myös studioita/porukoita joiden peli(t) on tuottanut jopa miljardeja dollareita. Puhumattakaan tilanteista jolloin juuri valmiiksi saadun pelin (ja etenkin potentiaalisesti hyvin tuottavan) tekijöistä iso osa potkitaan pihalle. Näkevätkö potkitut koskaan rahoja, joita peli on tuottanut (tai tulee tuottamaan) sekä kuinka "cutthroat business" peliala oikeasti on? Ja tähän liittyen kiinnostaisi tietää kuinka hyvin potkitut yleensä löytää uuden työpaikan sekä onko työpaikan vaihtuminen yleistäkin pelialalla (pelien tekeminen kun nyt luonnostaan on aika projektiluonteista..) ? Vai olenkohan pistänyt silmäni hyvin pieneen ilmiöön, joka on vaan suhteellisen hyvin uutisoitu kokoonsa nähden?" - Juho

Erittäin hyvä kysymys, johon kunnollisen vastauksen antaminen taitaisi vaatia kokonaisen pitkän artikkelin. Yritänpä esittää tästä kysymyksiä kotimaisille pelikehittäjille, jotka pystyisivät vastaamaan paremmin ihan omakohtaisten kokemustensa ansiosta.

Lyhyesti vastattuna, potkut ovat pelialallakin merkittävä ja tuntuva ilmiö. Viime vuosien taantuma on luonnollisesti vaikuttanut pelitalojen talouteen. Myynti on laskenut, joten pakostakin kuluja on karsittava. Niinpä suljetaan studioita, keskeytetään projekteja, heivataan väkeä pihalle.

Säännöllinen kuvio on myös pelikehittäjien potkusykli. Kun iso projekti on valmis eikä seuraava ole vielä täydessä vauhdissa, niin usein ylimääräiset määräaikaiset/projektityöntekijät saavat kenkää ja studio "trimmautuu" peruskokoonpanoonsa. Kun seuraava(t) projekti(t) käynnistyvät, väkeä palkataan lisää. Isot studiot, joilla on työn alla useita projekteja, sen sijaan pystyvät siirtämään ihmisiä projektista toiseen tarpeen mukaan, jolloin työvoiman vaihtuvuus on vähäisempi.

Potkitut taasen… Osaaville, hyville työntekijöille on aina tilausta. Alalla kuin alalla. Mutta onko kotikaupungissa? Kotimaassakaan? Isoilla pelitaloilla on studioita ympäri maailmaa ja usein pelikehittäjien täytyy olla valmiita muuttamaan työn perässä. Headhunterit ovat kyllä pelialalla aktiivisia ja jos hyvän firman tiedetään joutuneen vaikeuksiin, haaskalinnut ovat nopeasti paikalla tarjoamassa töitä. Ja vaikka peliala keskittyykin yhä enemmän suurten firmojen omiin, sisäisiin kehitysosastoihin, on yrittäjyys edelleen monen unelma. Oma firma, joka perustetaan kaverien tai tuttujen taitajien kanssa. Pienestä on yhä mahdollista nousta menestykseen, vaikka epäonnistumisen vaara onkin aina suuri.

Pureudumme tähän aiheeseen jossain vaiheessa oman artikkelinsa merkeissä. Kiitoksia erinomaisesta kysymyksestä.

"Onko jostain mahdollista nähdä peliarvostelijoiden profiili, pelihistoria? Itseä kiinnostaa tietää minkälaiset ihmiset arvostelevat pelejä, niin ihmistutkimuksellisesta syistä kuin myös sen takia että tiedän mistä syistä arvostelija hehkuttaa tiettyjä asioita. Pidän sivuston arvostelijoiden tyylistä kertoa peleistä, koska omat mielipiteet tuodaan voimakkaasti esille."

Toimitus-sivulta näet lyhyet esittelyt avustajistamme, kuvien kera. Syksynä tapahtuvan sivustopäivityksen myötä tekijöitä tullaan tuomaan entistä paremmin esille. Olen myös pitkään pyöritellyt päässä avustajiemme laajempien henkilöesittelyjen tekemistä, mikä taitaisi kiinnostaa ainakin yhtä lukijaamme. Nostanpa siis tätä tärkeysjärjestyksessä ylöspäin.

"Onko suomalainen Finnwars2 peli kuollut ja kuopattu, vai jatkuuko sen teko omassa rauhassa?"

Taitaa olla kuollut ja kuopattu, koska foorumilla ei ole tapahtunut enää mitään pitkään aikaan, uutisia ei ole kuultu eivätkä tekijät vastaa yhteydenottoihin.

"Jonkinlainen kalenteri esim. seuraavalle 3kk/6kk/9kk/12kk, jossa lukisi tulevat julkaisut. Ei niinkään pienet vaan keskikokoiset tai suuret."

Valitettavasti tällaista ei ole tulossa, ainakaan meidän toimestamme. Syy on yksinkertaisesti se, että julkaisulistojen ylläpito on hirvittävän työlästä, eikä siihen ole laittaa resursseja. Käytännönläheisempi vaihtoehto olisi tehdä yhteistyötä jonkin sellaisen tahon kanssa, jonka järjestelmästä voisimme päivittää sivustolle automaattisesti edes muutaman lähikuukauden julkaisut. Tällaisesta on kyllä puhuttu, mutta toteutusasteelle emme ole päässeet.




Lukijakommentteja:
"Tulevaisuuden julkaisulistojen sijaan minua kiinnostaisi tapahtuneet julkaisut. Tai vaikka kuukauden vanhat julkaisut. Minä seuraan lähes ainoana pelilähteenäni eDomea, ja jos peliä ei täällä arvostella – saati mainita – ei sitä minulle ole olemassa. Sinänsä ikävä, koska vaikuttaa, että eDome ei sittenkään arvostele kaikkia pelejä. Ei edes kaikkia hyviä.
Siksipä olisi kiva nähdä pikku-uutisena vaikka kuukausittain jonkinmoista listaa (edes parhaista/tärkeimmistä) julkaistuista peleistä. Vaikkapa sitten parilla avainsanalla (edes genre) varustettuna. Tai jopa jonkun rating palvelun arvosanalla.
-VMV

"Kun joku kaipaili julkaisulistoja niin puffaampa ulkomaalaista sivustoa vgreleases.com , joka tekee tuon homman jo niin hyvin ettei Edomen kannattaisi käyttää voimavaroja turhaan toimivan palvelun kanssa kilpailemiseen… Itse olen tyytyväinen Edomen nykyiseen toimintaan siltä osin että sivu päivittyy pitkästä aikaa hyvään tahtiin. Sitä vastoin vuoden aikana tuli muutamaankin otteeseen kyseenalaista kommenttisuosiota saaneita uutisia joissa ehdollistettiin uutisten kirjoittajien asiantuntevuutta, välillä ihan aiheestakin. Tietynlainen harrastajamaisuus uutisoinnissa paistaa läpi niin hyvässä kuin pahassa… toisaalta itse pidän Edomen kepeämmästä uutisoinnista kaiken maailman “vakavan” journalismin rinnalla. Ei sitä tarvitse kaikkea niin naama rypyssä lukea ??"
- reaktor

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti