5.12.2018

Bussissa on liikaakin tunnelmaa - demoskenereissu The Party II 1992

MikroBitti 4/1993.

Juttu julkaistu alkujaan: MikroBitti 4/1993
Aars, Denmark - Crystal - Silents - Anarchy demoparty
Teksti: Jukka O. Kauppinen

27-29 päivä joulukuuta keräsi Tanskaan Aarsin kaupunkiin suurimman määrän tietokoneryhmäläisiä mitä konsanaan on samassa paikassa nähty. Tällöin nimittäin kolme tunnettua Amiga-käyttäjäryhmää, Anarchy - Silents - Crystal - järjestivät The Party 1992 - Part II, The Final-kokoontumisen joka keräsi väkeä pitkin Eurooppaa tapaamaan toisiaan.

Vuosien mittaan Tanskalaiset scene-ryhmien kokoontumiset, partyt, ovat muotoutuneet mittavimmiksi kokoontumisiksi mitä scenekulttuurissa tunnetaan. Hollannissa Venlossa eli vielä jokunen vuosi sitten säännöllinen kuukausittainen tapaaminen,  mutta sittemmin tämä tapahtuma on kuivunut kokoon. Sitä vastoin Tanskalainen partykulttuuri on voimistunut vuosi vuodelta maailman suurimpana partynä, yleiseurooppalaisena tietokonekäyttäjien kokoontumisena.

Ennätysmäärä osallistujia


Joulukuun party oli mittasuhteiltaan ylivoimaisesti suurin mitä Tanskanmaalla on kuunaan nähty. Tapahtuman suosio yllätti jopa järjestäjätkin täysin, sillä he olivat varautuneet "vain" noin puolentoista tuhannen vieraan saapumiseen. Paikalle ilmestyikin arviolta 2500 ihmistä, mikä ylikuormitti tapahtumapaikan, Aarsin messukeskuksen, pahan kerran.

Vertailun vuoksi mainittakoon että normaali Suomalainen party vetää 200-250 henkilöä (Byterapers Party III, Gathering'91, Society Party), ja ennätys on n. 800 vierasta Assembly'92:ssa. Muun muassa yöpymistila, suuri 1000-2000 neliömetrin halli (3), oli pahimmillaan täpötäynnä, vapaata tilaa lattialta ei löytynyt eikä paloturvallisuusmääräysten vuoksi nukkumista muissa kahdessa hallissa voitu sallia.

Samaten WC:t olivat enimmäkseen jatkuvan jonotuksen takana, naisten vessoja lukuunottamatta, ja suihkuun pääseminen vaati vakaita hermoja ja yrittämisen halua. Ylikansoittumisesta huolimatta järjestäjät onnistuivat venymään kiitettävällä tavalla uuteen tilanteeseen, eikä suurempia ongelmia kehittynyt heidän ympärivuorokautisen uurastuksensa ansiosta.

Tilaa kaikille kuitenkin riitti, olihan käytettävissä olevaa pinta-alaa 6500 neliömetriä jaettuna kolmeen halliin, joista 1 ja 2 olivat normaalikäytössä ja 3 nukkumatilaksi varattuna. Paikalle valuneesta tietokonekansasta ylivoimainen enemmistö oli Amigisteja, virallisen listan mukaan 68,12%. C-64 ja PC- käyttäjiä oli jotakuinkin yhtä paljon. Suuri osa oli tuonut myöskin koneensa mukanaan, ja niinpä ihmisäänien kakofinoaan toi lisäyksensä jatkuva satojen tietokoneiden meteli.

Oppia Meegoshille


Partyn tekniset valmistelut olivat harvinaisen kehittyneellä tasolla, etenkin kotosuomen vastaaviin verrattuna. Demo-, musiikki- ja grafiikkakilpailut Amigalla, C-64:llä ja PC:llä heijastettiin videotykillä 300 X 250 cm kankaalle, jolta kilpailuja pystyttiin seuraamaan kaukaakin. Kuvanlaatukin oli erinomainen, joskin välillä videotykillä ilmeni lieviä tahdistusvaikeuksia etenkin C-64:n ruudunpäivitystahtiin. Äänentoistosta huolehti erikseen palkattu firma, joka oli tuonut paikalle erittäin tehokkaat hifi-järjestelmät - niinpä musiikki soikin lujaa ja kuuluvasti. Elokuvien ystäviä varten oli järjestetty oma lazerdisc-huone, jonka varustukseen kuului Dolby Pro Logic surround stereoääni ja laserelokuvia. Etenkin Star Wars-trilogia keräsi kansaa, mutta eräässä vaiheessa huone jouduttiin ottamaan yöpymistilaksi jolloin videoiden katselu keskeytyi.

Paikalta löytyi myös kafeteria, josta pystyi muonittamaan itsensä kalliisti. Toinen kioskintapainen löytyi päähallista, ollen auki ympärivuorokautisesti. Kolmas rahanhukka oli paikallisen tietokoneliikkeen sivupiste, jossa pystyi ostamaan vaikkapa Amiga 600:n, modeemin, levyjä ja muita tarvekaluja. Kaikkein vaikuttavin järjestely oli kuitenkin party-TV. Paikalla oli pienimuotoinen tv-asema, joka lähetti ohjelmaa neljällä kanavalla ympäri partypaikkaa. Täten millä tahansa TV-vastaanottimella pystyi seuraamaan kahta elokuvakanavaa, radioasemaa ja tärkeimmiten infokanavaa.

Yleisimmin seurattu kanava oli luonnollisesti infokanava, sillä sitä käytettiin muun muassa kaikkien kilpailujen lähettämiseen. Täten niitä seuratakseen ei tarvinnut ahtautua yleisömassan joukkoon, vaan kilpailujen seuraaminen onnistui missä tahansa. Kilpailujen välillä infokanavalla lähtetettiin partyinformaatiota, aikatauluja, mainoksia. Infokanavan sydämenä toimi Amiga 3000-tietokone varustettuna Scala Multimedia-ohjelmistolla. Valitettavasti kuvan laatu ei yleisesti ottaen ollut järin tasokas, ilmeisesti tietokoneet aiheuttivat niin raskaan häiriömetsän ettei edellisvuotista parempikaan lähetin auttanut.

Kilpailuja yötä päivää


Partyn huippukohta oli luonnollisesti kilpailujen alkaminen. Konekohtaisesti eri sarjoja riitti, Amigalla pidettiin demo-, intro-, grafiikka ja musiikkikilpa, C-64:llä demo-, grafiikka- ja musiikkikilpailu ja PC:llä pelkkä demokilpailu. Amiga-kilpailut olivat pääsarjana, eivätkä palkinnotkaan olleet tyhjästä repäistyjä. Amiga-demokilvan voittaja keräsi 2500 dollarin potin, toiseksi tullut 1500 dollaria jne, viidenneksi sijoittuneen saadessa 250 dollaria. Grafiikka-, musiikki- ja introkilpailuissa ansioituneet artistit voittivat 400 dollaria pääpalkinnot. Täten voittosijoille pyrkimiseen löytyi myös kaupallisia tavoitteita, puhtaan harrastamisen lisäksi.

Kilpailut olivat erittäin vaikuttavia katsojan näkökulmasta. Suuri kangas ja korkealuokkainen äänentoisto tekivät tehtävänsä, joskin osa kilpailevista tuotoksista olisi voitu jättää julkaisematta. Kovin moni tuskin jaksoi katsoa kaikkia kilpailuja läpi, sillä ne jatkuivat varhisillasta läpi yön aamuun saakka. Niinpä suurin osa ihmisistä katsoikin vain osan kilpailuista.

Osa kilpailevista tuotoksista oli todella upeasti kasattuja. Amigan demokilvassa suurin osa otoksista oli tyypillistä tavaraa, jopa suorastaan roskaakin, mutta muutamat tuotokset räjäyttivät katsojien tajuntaa. Etenkin voittajademo, Norjalaisten Spaceballsien ravedemo joka yhdisti rankan teknomusiikin ja loistavan visuaalisen efektimyrskyn kauniisti animoituihin tanssijoihin, oli jotain ennennäkemätöntä ja voittikin ylivoimaisella pistemäärällä.

Amigan musiikkikilpa oli hyvin massiivinen, kahdessa mielessä. Ensinnäkin osallistuvia kappaleita oli yli 250, joten järjestäjät joutuivat karsimaan rankalla kädellä mitkä soitetaan. Toisekseen kappaleet olivat suurimmaksi osaksi efektijumputusta, ilman järkeä tai melodiaa. Tässä suhteessa C-64:n musiikit olivat huomattavasti parempia, sillä kappaleissa oli ideaa ja niiden tekoon oli käytetty huomattavasti enemmän työtä kuin Amigan kappaleisiin.

PC-demot taasen tuottivat enimmäkseen pettymyksiä. Suurin osa niistä oli lähinnä Amiga-vuonna-1988-1990 tavaraa, ja vaikka niitä pyöritettiin 486-koneella oli niiden näyttävyydessä ja nopeudessa toivomisen varaa, lukuunottamatta muutamia poikkeuksia.

Vaikuttavimmaksi osoittautuivat kuitenkin C-64:n tuotokset. Niissä käytetty mielikuvitus ja tekninen loistavuus ylittivät kaikki odotukset. Parhaimmillaan C-64-demot jopa pyörittelivät nopeampia vektoriefektejä kuin mitä Amiga- ja PC-demoissa nähtiin. Muissakin suhteissa 1:n MHz:n koneella näkyi kauniimpaakin jälkeä kuin suuremmissa kilpailijoissaan. Eipä ihme että C-64-kilpojen aikana kuultiinkiin spontaaneimmat ja raisuimmat suosionosoitukset, kun vanhasta sotaratsusta revittiin irti aina vain enemmän.

Kilpailujen lisäksi varsinaista ohjelmaa ei ollut. Tunnetut tanskalaiset Amiga-muusikot Kyd ja Balle järjestivät monipuolisen tekno-konsertin, esittäen mm. omia videoitaan. Esitys aiheutti vipinää myös paikalliselle palokunnalle, kun savukoneet laukaisivat palohälyttimet.

Yleensä ottaen paikalle tulleet viettivät aikaa toistensa seurassa, etsien vanhoja tuttaviaan ja tutustuen uusiin ihmisiin. Kansainvälinen vuorovaikutus oli vahvaa, ja todistukset siitä että tietokonenuoriso on kaikkein kansainvälisintä joukkoa saivat jälleen kerran vahvistuksensa.

Suomi-pojat maailmalla


Suomalaisedustuskin oli poikkeuksellisen vahva. Helsinkiläisten John Kovaleffin ja Samuli Syvähuokon (Meegosh/Rebels ja Gore/Future Crew) järjestämällä bussimatkalla saapui kahden bussillisen verran Amiga- ja PC-käyttäjiä paikalle. Kilvoissa suomalaiset pärjäsivätkin suht. hyvin, Amigan demokilpailussa suomalainen Virtual Dreams (Fairlight) sijoittui kuudennelle sijalle demollaan Absolute Inebriation, ja Dean (Cyberiad) päätyi sijalle yhdeksän Amigan musiikkikilpailussa. Parhaiten sijoittui Future Crew demollaan Panic, joka päätyi toiselle sijalle.

Kaikkiaan The Party II oli erinomaisesti onnistunut tapahtuma, käytännössä vain PC:n demokilpailu epäonnistui sillä PC:n äänestysjärjestelmä ei toiminut ja tulosten päättäminen päätyi yhden henkilön harteille, joka ei edes tiennyt olevansa virallinen tulosfoorumi.

Mikäli paikalla ei viihtynyt vika oli vain omassa itsessään, sillä järjestelyt olivat ensiluokkaiset ja pienistä hankaluuksista huolimatta tapahtuma toimi hyvin. Kiinnostavia ihmisiä ja hyviä demoja riitti, ja mukana olleet Suomalaiset partyjärjestäjät saivat hyviä oppeja omia tapahtumiaan varten. Ehkäpä Assembly'93:ssa Kauniaissa tulemme näkemään Aarsin vaikutuksia.


Osallistujien koneet:                                  
A500 (+)     1190      54.12%   
A600           21       0.95%   
A1000           6       0.27%   
A2000         206       9.37%   
A3000          42       1.91%   
A4000          28       1.27%   
CDTV            5       0.23%   
C64           182       8.28%   
PC            229      10.41%   
OTHER/NONE    290      13.19%   
TOTAL        2199     100.00%   
Osallistujien kansallisuudet:
DENMARK        812
GREAT BRITAIN   16
FRANCE          82
GERMANY        465
SWEDEN         418
NORWAY         158
FINLAND         69
HOLLAND         52
AUSTRIA          7
OTHER          126
TOTAL         2199
PLUS pummilla sisäänmenneet sekä ilmaislippuiset:  noin 2500 hlö

Tulokset
Amiga Demo
1  Spaceballs.....................585
2  Anarchy........................354
3  TRSI...........................182
Amiga Music
1  Substance II The tune / Moby/DRD....250
2  Hi-Tension / Gurra & Alf/Virtual....188
3  Desessart Nicolas / Doh/Delight.....142
Amiga Intro
1  Melon Dezign..........213
2  Shining/Tizzy.........121
3  Silents................90
PC Demo
1 Witan: Facts of Life
2 Future Crew: Panic
3 Sonic PC: Delusion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti