27.1.2022

Peliarvostelu: The Simpsons Bart vs the Space Mutants - Guru Magazine 1992


Peliarvosteluni Guru Magazine 1/1992 -lehdestä: The Simpsons Bart vs the Space Mutants, Ocean. 

Guru Magazine oli vuonna 1992 viiden numeron ajan ilmestynyt suomalainen Amiga-diskettilehti. Jokainen lehti koostui ainakin 2-3 disketistä: toisella oli varsinainen lehti, extra-levykkeellä oli ohjelmia ja muita herkkuja. Kirjoitin lehteen runsaasti artikkeleja, uutisia ja arvosteluja. Vaikka tittelini oli pelitoimittaja, niin en ollut mukana lehden julkaisutoiminnassa tai taloustoiminnassa. Julkaisen blogissa omia Guru-artikkeleitani, koska eipä niitä aikoinaan kovinkaan moni nähnyt. Lehden levikki jäi luultavasti muutamiin satoihin + piraattikopiot.

Lisätietojahttps://byterapers.scene.org/gurumagazine/

Muistakaa myös Suomen paras retropelilehti Retro Rewind: https://retrorewind.fi/

Ja se parempi peli- ja viihdesaitti V2.fi: https://www.v2.fi/






The Simpsons: Bart vs the Space Mutants

Ocean, 259 mk, Amiga/PC

Jukka O. Kauppinen

Simpsons-manian runnellessa maailmaa on jokainen vähänkin lisenssipeleihin tutustunut odottanut kauhulla tulevaa... Koska tulee ensimmäinen Simpsons-tuote? Millainen se on? Bart vertikaalina shoot'em'uppina? Ja nyt se on tullut...

Maapallo on alieneiden hyökkäyksen kohteena, ja kukas muukaan kuin itse Bart-poikanen on niiden invaasion todistaja. Itse hyökkäys vain ei ole aivan vielä päässyt alkuun, ennen tositoimia alienit keräävät kaikenlaista roinaa joista ne aikovat kyhätä Ultimate Weaponin, lopullisen aseen. Ei liene kovin vaikeaa arvata, mitä kyseisen aseen valmistuessa tapahtuisi? Niinpä Bartin täytyy ottaa kohtalo käsiinsä, estää alieneja keräämästä tarvekalujaan ja pelastaa täten maailma sellaisena kuin me sen tunnemme (aivan kuin olisin kuullut tuon ennenkin...)

Toteutus ei juurikaan eroa sadasta ja tuhannesta muusta arcadepelistä. Bart vilistää vasemmalta oikealle, hyppien mötöjen yli, väistellen mötöjö, hyppien mötöjen päälle, keräten rahaa sun muita tarpeellista tavaraa jne... Toisinaan Bart saa alleen rullalaudan, jolla matkanteko tapahtuu huomattavasti luistavammin kuin jalan töpötellen.

Tavoitteitakin toki on. Viiden levelin läpi on päästävä, alkaen Springfieldin kaduilta päätyen ydinjytyvoimalan käytäville. Jokaisella levelillä on jotain erikoista tavaraa, jota alienit keräävät aseensa rakennusaineiksi. Esim. ensimmäisellä tasolla haluttua tavaraa ovat kaikki pinkit esineet, toisella taasen hatut... Niinpä Bartin on eliminoitava nämä, tavalla tai toisella. Eihän Bart ilman apua toki ole, onhan perhe vielä hengissä mutta ensin heidät on saatava vakuutettua uhkasta. Sankarillamme onkin röntgenlasit, joilla hän erottaa vastaantulevista ihmisistä onko se oikea ihminen, vai naamioitunut alien. Päähän potkaisemalla alien pökertyy, ja Bart saa kerättyä himpun verran todisteita alieneista, ja hiljakseen vakuutettua yhden perheenjäsenen per taso... Viimeisellä tasolla onkin koko perhe koossa, taistellen yhteisvoimin uhkaa vastaan.

Ulkoasu ei ole kovin vakuuttava, mutta pelihän onkin piirrossarjasta käännetty. Jos ei olisi, en antaisi kovinkaan kummoista arvosanaa mutta tässä yhteydessä tämä grafiikka ajaa asiansa. Mainittakoon, että alkuintro on kerrassaan piirroselokuvamainen. äänipuoli ei kuitenkaan ole kummoinen, muutamia hyviä efektejä mutta muissa suhteissa pidemmän päälle varsin kypsyttävä kokemus.

Eli: Bart vs the Space Mutants on varsin tavanomainen arcadepeli, jonka ainoa erikoisuus muusta massasta on nimi: Simpsons. Niinpä se onkin myynyt itseään huomattavasti yli muista kunnioitettavammista peleistä... Muuten tätä tuskin olisi kovinkaan moni huomannut. Tulkoon vielä kuitenkin todetuksi, että olen tuttavapiirini ainoa henkilöä joka ei katso Simpsoneita, eikä pidä sarjasta.

Grafiikka: 8

äänet: 7

Pelattavuus: 8

Kiinnostavuus: 7

Kokonaisuus: 75

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti